אין ולא יהיה כמו הקציצות של הבית – קציצות בקר ובטטה קסביה אין טעים כזה
מתכון מאת Natali Uliel
הרכיבים-
2 בטטה קסביה (ארטישוק ירושלמי)
לתערובת הקציצות:
חצי קילו בשר בקר טחון ממנו כ50 גרם שומן כבש
צרור כוסברה קצוצה
בצל 1 קצוץ דק
כף פפריקה מתוקה
חצי כפית מרק עוף
חצי כפית פלפל שחור גרוס
כפית מלח
קמצוץ ראס אל חנות (לא חובה)
לרוטב:
בצל 1 קצוץ
3-4 שיני שום
3 כפות רסק
כוס מים חמימים
כף אבקת מרק עוף
כף וחצי פפריקה מתוקה
3/4 כפית כורכום
חצי כפית מלח
קמצוץ פלפל שחור גרוס
חצי צרור כוסברה קצוצה
איך מכינים-
לפני הכל נקלף את הבטטה קסביה ונשרה במים ולימון חתוך לפרוסות למשך כ15 דקות,
לאחר 15 דקות נעביר את הבטטה קסביה למים רותחים כ40 דקות.
אחר כך נערבב את כל מרכיבי תערובת הקציצות בקערה לתערובת אחידה ונניח בצד.
בסיר טפלון סוטאז׳ רחב נתחיל לטגן את הבצל ו3-4 שיני שום עד השחמה
ברגע שמשחים הבצל נוסיף 3 כפות רסק ונערבב מעט.
לאחר מכן נוסיף כוס מים חמימים, כף מרק עוף, פפריקה מתוקה,
כורכום, מלח, פלפל שחור גרוס נערבב ונבשל כמה דקות.
לאחר כמה דקות בישול נוסיף עו מים חמימים ומעל חצי צרור כוסברה קצוצה,
כשהרוטב מתחיל לבעבע נבדוק טעמים ונתקן לפי הצורך.
נוסיף את הבטטה קסביה לרוטב ונבשל 20 דקות על אש גבוהה,
לאחר 20 דקות נוריד ללהבה בינונית ונבשל עוד כ10 דקות.
כשהבטטה קסביה כבר רכה נגלגל מתערובת הבשר קציצות ונסדר את הקציצות יפה בסיר,
ברגע שסיימנו לסדר את הקציצות ניתן ניעור קל לסיר ונבשל כ15 דקות על להבה גבוהה.
לאחר 15 דקות ננמיך ללהבה בינונית לעוד כ10 דקות
ולבסוף נוריד ללהבה נמוכה עד להסמכה טובה של הרוטב,
תוך כדי בישול ננער את הסיר למניעת הידבקויות לדפנות.
בהצלחה!
מה זה בעצם בטטה קסביה (ארטישוק ירושלמי) ומאיפה הגיע שמה:
בטטה קסביה, מוכרת גם בשם ארטישוק ירושלמי
היא פקעת אכילה (חמנית פקעות) המזכירה טעם מתקתק ואגוזי.
אף אל פי שמה היא בכלל לא קרובת משפחה של הארטישוק או של הבטטה,
מקורה בצפון אמריקה שם האינדיאנים גידלו אותה עוד לפי שהגיעו האירופאים ליבשת.
השם ארטישוק ירושלמי בעצם מגיע מההיסטוריה שלו, אין לו כל קשר לירושלים,
המתיישבים האיטלקים קראו לו בשמה – חמנית = ג'ירזולה (girasole) באיטלקית,
וכאשר הוא הגיע לאנגליה השם הזכיר להם את השם ירושלים באנגלית וכך התגלגל שמו,
הכינוי העממי ארטישוק הגיע מכיוון שטעמו מזכיר מעט טעמי ארטישוק.
בטטה קסביה זה תרגום של שמה מערבית מרוקאית.
הארטישוק הירושלמי הוא מזון בריא ועשיר בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים,
משתמשים בו במגוון מתכונים, במנות אחרונות וגם עיקריות.