מאת – מירי טולדנו ארליך
שמשתפת בסיפור ובמתכון שלה –
גפילטע פיש, המנה המפוארת של המטבח הפולני אשכנזי .
כן, מה שרבים מכנים כקציצה האפורה והלא כל כך סקסית תעלה על שולחננו בגאווה בחג הקרוב.
מאמא שלי ז"ל, שהייתה טוניסאית בכלל, למדתי להכין גפילטע פיש,
אותה לימדו החברות הפולניות של אבא שלי ז"ל.
אפילו אין לי מתכון מסודר, הכל מהזיכרונות המתוקים תרתי משמע.
אמנם אני כבר לא נאבקת עם דגים ששחו באמבטיה, (זיכרון רחוק מהילדות)
אלא מזמינה מחנות דגים ובסמוך לחג מחכה לי שקית ובה פרוסות קרפיון,
דג טחון ואידרות. מה שהופך את כל העניין לפשוט יותר.
לצערי הולך ופוחת הדור וילדי לא מתלהבים בלשון המעטה מגפילטע פיש,
אך לשמחתי הקליינט הנלהב והעיקרי הוא בעלי המרוקאי,
גם אחותי חתני ואחייניתי ישמחו לגפילטע פיש כמו שהכינו פעם,
דג ממולא אמיתי מתקתק ומפולפל.
קניתי 3 דגים במשקל 1.200 ק"ג כל דג,
ביקשתי שיפרסו 2 פרוסות מכל דג,
את השאר טחנו והוסיפו עוד 1 ק"ג של קרפיון טחון.
הרכיבים-
למלית:
קילו ורבע קרפיון טחון
3 בצלים בינוניים טחונים ומסוננים
3 ביצים
3/4 כוס קמח מצות
2 כפות סוכר
פלפל שחור בנדיבות
כפית גדושה מלח.
מרתיחים מים בסיר ומוסיפים-
אידרות הדג והראשים
פרוסות בצל
פרוסות גזר
2 כפות סוכר
מלח
המון פלפל שחור
איך מכינים –
לערבב היטב את המלית למלא את פרוסות הדג,
משאר המלית לעצב קציצות אובליות.
להכניס בזהירות לסיר כשהנוזל כבר רותח על אש קטנה.
לבשל שעתיים בסיר מכוסה על אש נמוכה.
לקרר לטמפרטורת החדר,
להעביר את הגפילטע פיש והקציצות לכלי שטוח ולהניח פרוסת גזר מעל.
להעביר את הנוזל לצנצנת.
להגיש קר בלווי חזרת.
בהצלחה ובתאבון.